Rejkjavik (Island) 2023.

Island je najveće vulkansko ostrvo na svetu smešteno u severnom Atlantiku. Na putovanje „ostrvom vatre i leda“ se ne ide da bi se obilazili gradovi, iako glavni grad, Rejkjavik, zrači šarmom i ima veliki broj znamenitosti. Dominantna atrakcija Islanda su grandiozni predeli, ekstremno surovi i raznoliki. Ogromni blatni izvori iz kojih ključa vruća zemlja, bazaltne planine, široka polja tek ohlađene lave, moćni glečeri i vijugave glečerske reke, gromoglasni vodopadi i gejziri su nešto što se može videti samo ovde. Prema predanju Surtur, mitološki vladar divova i vatre neprestano raspiruje vatru u unutrašnjosti zemlje, pa se zbog toga stalno podiže magma koja uz eksploziju izlazi na svetlost dana. Upravo on je zaslužan za brojne prirodne skulpture od lave, blatne izvore koji ključaju i gejzire koji izbacuju vodoskoke, a koje ima gotovo svako domaćistvo. Pođite sa nama da zajedno vidimo iskonske predele i otkrijemo zašto su Vikinzi Islandu dali ime „prkosni kraj sveta“.

PROGRAM PUTOVANJA

Dan 1: Okupljanje grupe i polazak
Večernji polazak iz Beograda i transfer do aerodroma u Budimpešti.

Dan 2: Dolazak u Rejkjavik
Čekiranje za let za Rejkjavik. Let W6 2427 u 06:40h. Dolazak u Rejkjavik u 09:15h, grad ponoćnog sunca gde ćemo imati prilike da uživamo u više od 20 sati dnevne svetlosti. Fakultativni izlet – obilazak Reykjavika, Höfđi kuća, Tjornin Pond,crkva Hallgrimskirkja, Solfar Sun Voyager, Harpa koncertna dvorana i konferencijski centar, Falološki muzej. Upijamo kulturu i raznobojnost civilizacije sa dalekog severa, potomaka Vikinga, ali i prisustvujemo stvaranju istorije na mestu gde je prekinut Hladni rat. Adaptiramo se na temperaturu, pijemo poznato domaće islandsko pivo i isprobavamo neki od lokalnih specijaliteta. Za najhrabrije tu je marinirano meso ajkule, ukiseljeni ‘beli bubrezi’ ovna i meso od kita.

Dan 3: Fakultativni izlet – Golden circle
Fakultativni izlet u takozvani Golden circle koji čini Thingvellir Nacionalni park – geološka podloga na kome se odvajaju masivne 

tektoske ploče Evrope i Amerike i gejzir, koji se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićenih prirodnih dobara. Gejzir se nalazi u dolini, zajedno sa još pedesetak vrućih izvora čije ključanje može da se čuje iz podzemlja. Na svakih osam minuta ćemo imati priliku da se divimo erupciji ovog diva, čiji mlaz izlazi čitavih 30 metara u vis! Island inače, zbog tektonskih poremećaja i vulkanskih aktivnosti ima još 3000 vrelih izvora, mesta gde izbija zemni gas, banja sa lekovitim blatom i gejzira. Pravi mali raj za vulkanologe i geologe! Takođe, posećujemo i veličanstveni ,,Zlatni vodopad” Gullfoss, smešten na glacijalnoj reci Hvitá. Upoznajemo se sa prirodom ove fascinantne zemlje oblikovane vulkanskim erupcijama. Povratak u smeštaj. Slobodno vreme.

Dan 4: Fakultativni izlet Seljandsfoss i Skogafoss vodopadi
Fakultativni izlet na sam jug Islanda. Obilazimo Seljandsfoss i Skógafoss vodopade, formaciju nekadašnje morske litice koja prosto oduzima dah, dok u daljini posmatramo Eyjafjallajokul i Hekla aktivne vulkane, ali i Sólheimajökull glečer. Posećujemo bazaltnu plažu Reynisfjara, čija legenda kaže da je nastala okamenjivanjem nestašnih trolova. Povratak u smeštaj.

Dan 5: Slobodan dan u Rejkjaviku
Slobodan dan u Rejkjaviku. Probaćemo čuvene hot-dogove od jagnjetine, fermentinasano meso ajkule, dimljeno meso kita naravno pivo ,,Viking’’. Mogućnost fakultativnog organizovanja posmatranja kitova ili planinarenja na planini Esja.

Dan 6: Fakultativni izlet u Snaefellsnes nacionalni park
Fakultativni izlet u Snaefellsnes nacionalni park. Mesto koje je inspirisalo Žila Verna da napiše svoje delo ,,Put u središte zemlje. Uživamo u prirodi koja okružuje Kirkjufell planinu i Snaefellsjökull glečer, prolazimo kroz tipična ribarska sela Hellnar i Arnastapi, družimo se sa lokalcima, jedemo lokalnu klopu i posmatramo moćni Snaefellsjökull vulkan. Povratak u smeštaj

Dan 7: Fakultativni izlet – Jokullsarlon glečerska laguna
Fakultativni izlet za Jokulsarlon glečersku lagunu, obilazak popularne dijamantske plaže poznate po gromadama leda po kojima je dobila ime, divimo se plavetnilu vode i glečera i idemo u turu života. Povratak u smeštaj.

Dan 8: Fakultativni izlet – Plava laguna
Fakultativni izlet za poluostrvo Rejkjanes i plavu lagunu. Obilazimo figurativni most između Evrope i Amerike ali i Gunnuhver tople izvore. Na kraju nam ostaje da se posvetimo telu i duši u oazi gde temperatura vode ide od 36-39 stepeni celzijusovih i navodno ima magična i podmlađujuća svojstva. Uživamo u pejzažu odmarajući u izvorima tople vode. Povratak u smeštaj.

Dan 9: Povratak i kraj putovanja
Transfer do aerodroma i čekiranje na let W6 2428 u 10:00h za Budimpeštu. Dolazak u Budimpeštu u 16:25h. Transfer iz Budimpešte za Beograd


CENA NA UPIT


 CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

Smeštaj: Hostel Primer  7 noći
Prevoz:
Transfer od Beograda do aerodroma u Budimpešti
Avio kartu sa svim taksama na relaciji Budimpešta – Rejkjavik, u ekonomskoj klasi
Transfer od aerodroma do smeštaja
Transfer od smeštaja do aerodroma
Avio karta sa svim taksama na relaciji Rejkjavik – Budimpešta, u ekonomskoj klasi
Transfer od Budimpešte do Beograda

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:
Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
Individualne troškove nastale za vreme trajanja aranžmana
Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
Doplatu za dodatni prtljag do 20kg – 110 eur za sve letove (isključivo pri prijavi za aranžman)


FAKULTATIVNI IZLETI
Napomena! Termini i cene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i promenjivi su, a zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

Golden Circle tour

Cena120,00 EUR

Golden Circle tour: Thingvellir Nacionalni Park, Gejzir i Gulfos vodopad – geološka podloga na kome se odvajaju masivne tektonske ploče Evrope i Amerike i gejzir, koji se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićenih prirodnih dobara. Imaćemo prilike da svedočimo erupciji vrelog mlaza vode jednog od najpoznatijih i najimpoznatnijih gejzira na Islandu ali i u svetu, takođe obilazimo i ‘Zlatni vodopad’ Gulfos smešten na glacijalnoj reci Hvita (trajanje izleta od polaska do povratka u hostel – 8 sati; polazak je negde oko 9h ujutru).

Južni Island
Cena180,00 EUR

Južni Island: Vodopad Seljalandsfoss, Skogafoss, Reynisfjara crna bazaltna plaža i Vik – Obilazimo Seljalandsfoss i Skogafoss vodopade, formaciju nekadašnje morske llitice koja prosto oduzima dah, dok u daljini posmatramo Eyjafjallajokul i Hekla aktivne vulkane koji još uvek povremeno izbacuju dim, ali i Solheimajokull glečer. Posećujemo bazaltnu plažu Reynisfjara čija legenda kaže da je nastala okamenjivanjem nestašnih trolova. (trajanje izleta od polaska do povratka u hostel – 11 sati; polazak negde oko 8-9h ujutru).

Poluostrvo Snaefellsnes

Cena195,00 EUR

Poluostrvo Snaefellsnes: Gerđuberg litice – Arnastapi – Hellnar – Djupalonssndur – Hellissandur – Mesto koje je inspirisalo Žil Verna da napiše svoje delo ‘’Put u središte zemje’’. Uživamo u prirodi koja okružuje Kirkjufell planinu i Snaefellsjokull glečer, prolazimo kroz tipična ribarska sela Hellnar i Arnastapi, posmatramo moćni Snaefellsjokul vulkan. Obilazimo i Djupalonssndur plažu i Hellissandur, jedno od primarnih ribarskih mesta u zapadnom Islandu. (trajanje izleta od polaska do povratka u hostel 13 sati; polazak negde oko 7-8h ujutru).

Jokullsarlon glečerska laguna

Cena270,00 EUR

Jokullsarlon glečerska laguna: celodnevni izlet na sam jug ostrva gde ćemo imati prilike da zađemo u lagunu i držimo gromade leda na dijamantskoj plaži (trajanje izleta 14 sati, polazak oko 8 sati ujutru)

Plava laguna

Cena190,00 EUR

Plava laguna: Nakon visokih planina i pešačenja, ostaje nam da jedan dan posvetimo telu i duši u oazi gde temperatura vode ide od 36-39 stepeni celzijusovih i navodno ima magična, podmlađujuća, svojstva. Uživamo u pejzažu odmarajući u izvorima tople vode. (cena uključuje ulaznicu u Plavu lagunu i obilazak poluostrva Reykjanes).


SMEŠTAJ: Hostel

Ovo je primer smeštaja koji možete da očekujete. Stvaran smeštaj može biti drugačiji, ali sličan u onome šta pruža.

Hostel je smeštajni kapacitet namenjen pre svega mladim ljudima i svima onima kojima komfor nije na prvom mestu. Gostima je na raspolaganju loker, recepcija, kuhinja i spratna kupatila. Usluga je na bazi noćenja. Smeštaj je u višekrevetnim sobama, 1/4, 1/6, 1/10, 1/12, 1/14.

 


PREVOZ: avion

 

Putnički avion (linijski putnički avion ili komercijalni transportni avion) veliki je avion prvenstveno namenjen komercijalnom prevozu putnika i tereta.

 

 


NAPOMENE:

U slučaju promene cene avio prevoza od strane Avio kompanije, agencija zadržava pravo da promeni cenu aranžmana.
Prijave najkasnije 45 dana pre polaska.
Cena je garantovana samo kada se uplati celokupan iznos cene avio karte.
Moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od raspoloživosti mesta na letovima.
Plaćanje se vrsi po srednjem kursu NBS


ZANIMLJIVOSTI:

Posmatranje kitova: Island je jedno od najboljih mesta na svetu gde se zapanjuće možete približiti kitovima. Ovde se nalazi preko 2000 vrsti uključujući plavog, grbavog,orka.  Glavno mesto je Husavik, ali ture sa profesionalcima pružaju mogućnost krstarenja do Trollaskagi i stare luke Rejkjavika. Špic sezone  je od maja do septembra.

Futurističke crkve: Island ima futurističke, mitske i iznenađujući modernističke crkve, poput ogromne crkve u Rejkjaviku Halgrimskirkja, inspirisana tragovima lave. Crkva u Stykkisholmur-u podseća na izbeljen pršljen velikog boga, dok u Akureyri-u inspirisana je Frenkom Loj Rajtom. Crkva u Olafsvik-u podseća na mrežu krila aviona, dok u Blondous-u podseća na vulkansku sivu kapu, a u Bjarnaneskirkja-u crkva je potpuno bela piramida koja podseća na Vatnajekidl, odnosno najveći lednik na Islandu.

Posmatranje ptica:  Na proleće i leto migriraju jata iz Afrike i Amerike i pridruže se lokalnim pticama- divlja guska,  15 vrsti patki, morski gnjurac, siva čaplja. Glavno mesto za posmatranje ptica je na jezeru Myvatn, Vestfirdir,Dyrholaey,  Ingolfshofdi i Westmann ostrva. Island se takođe može pohvaliti staništem arktičkih ptica, i Islandskim sokolom-najvećim na svetu.

Kultura: Island se ističe kreativnošću, prepoznatljiv je dizajn Dizajnerskog centra u Rejkjaviku. Osećaj duhovitosti i tradicije oseća se i u drugim oblastima : Bjork, Sigur Ros, umetnik Olafur Eliason, pisci Arnaldur Indridason i nobelovac Haldor Kiljan Laxness.

Nordijsko nasleđe: Islandsko veličanstveno nasleđe predstavlja duhove iz drevnih nordijskih mitologija. Breithafjordur je nekada progonio zli Erik Crveni (otrkio je Grenland) , dok je Borgarfjordur-om nekada upravljao Egil –  Posetite Keldur i kuću prekrivenu travom ili inzvanredni muzej na liticama u Skogar-u, ili u  Njardviku-u  u Vikingaheaimer-ovom muzeju 1000 godišnji stari brod koji je plovio za Ameriku.

Polarna svetlost: Od oktobra do aprila, Island je sjajna platforma polarne svetlosti, kada se naelektrisane čestice solarnih magnetnih polja spoje sa atomima atmosfere stvarajući raznobojnu nebesku čaroliju. Nije bitno da li se nalazite na poljima, seoskim dolinama ili blistavim glečerima u svakom delu imate šansu za ovaj nebeski spektakl.

Geotermalni bazeni: Plava laguna je turistički žreb u blizini Rejkjavika, ali Island je prošaran plavim mlečnim geotermalnim bazenima. Tople kupke obiluju oko Hveragerdl-a, dok Laugarvatn ima jedinstveni gejzir saunu.  Lysuholslaug je bogat algama koje su odlične za kožu, dok Krossneslaug i Hofsos nude fantastične bazene pored okeana. Jezero Mivatn mirniju alternativu poput plave lagune.

Vodopadi: Islandski vodopadi izgledaju poput onih sa reklama. Dettefoss ima najmoćniji pad u Evropi, dok Godafoss nosi naziv  „Vodopad Bogova“.

Kitovo meso: kitovo meso se još uvek služi u restoranima, uglavnom zbog turista koji imaju uverenje da je ovo deo islandske kulture. Ali Islanđani su ubili kita 30ih i samo 5% njih ga je pojelo. Ukoliko stvarno želite lokalnu poslasticu probajte Artičkog jastoga na mestima poput Vid Fjorubordid u ribarskom delu Stokkseyri pored Rejkjavika.

Vilenjaci: Dok norvežanski džinovski trolovi imaju natprirodno poštovanje, islandski vilenjaci izgledaju malo blesavo. Više od polovine stanovništva tvrdi da veruju u Huldufolk – skrivene ljude poput nas samo nevidljive. Obično su mirni, naljute se zbog nepoštovanja ili prestupa.

Runtur: možemo prevesti kao „vožnja u krug“, runtur je nastao među mladima koji su pokušali da naprave veštačko uzbuđenje u njihovim životima, posebno u hladnim zimskim mesecima. Ovo podrazumeva bande glasnih tinejdžera koji se u svojim automobilima voze okolo, uz povremeno zaustavljanje na parkinzima radi druženja.


Tradicionalna Islandska kuhinja: Za razliku od kitovog mesa, ova stvar je drevni pedigre- ali se teško vari. Hakarl ili trula ajkula – toksiččna ajkula koja je sahranjena mesecima, a zatim sušena da bi bila jestiva. Svid – zaklana i kuvana glava ovce na tanjiru. Hrutspungu – kiseli testisi ovna. Od nosa do repa ovde se sve jede.

Humar – arktički jastog kuvan na maslacu sa belim lukom, serviran sa mirođijom i salatom.
Jagnjetina – punjene islandske viršle predstavljaju nacionalni obrok, jedu se sa svime.
Skir – Islandski jogurt- iako je tehnički bliže mekom siru. U svakom slučaju pomešan je sa mlekom i serviran sa islandskim borovnicama, ovo je ukusno i zdravo.

Islandska tradicija upozorava da se ne baca kamenje zbog opasnosti od slučajnom udara huldufolk-a.


STANOVNIŠTVO
Izolacija Islanda i nedostatak imigracije čine Island jednom od najvećih svetskih genetski nerazređom populacijom- laboratorije za genetske studije su pokazale da se njihovim ljudima lako može ući u trag porodičnog stabla čak vekovima unazad.Islandsko pismo se takođe malo promenilo od prvog zapisanog u 12.veku. Većina meštana odlično priča engleski. Islandska prezimena su jako karakteristična- formirana su kombinacijom imena oca ili majke plus pol i na to se doda son ili dottir. Dakle Einar i Helgarin sin Erik je Erik Einarsson, ali ćerka Gudrun može biti Gudrun Einarsdottis ili Gudrun Helgarsdottir. A ako Erik ima sina Einar, on bi bio Einar Eriksson.


ŠOPING
Ovde je popularna tradicionalna trikotaža.  Čak i ako džemper košta 100 funti, smatra se doživotnom investicijom.
Islandski dizajn je manje poznatiji u odnosu na Scandi Chic- ovde je jedinstvena modna kuća u Rejkjavik Dizajnerskom centru.
Popularne su majice na kojima se nalaze printovi vulkanskih kapa sa natpisom Hej zaboravio sam jogurt.
Odeća, obuća i  dodaci su napravljeni od jakih kostiju riba i imaju sivnu teksturu.


Valuta: Islandjsa kruna
Struja: Dvofazna, 230v
Populacija: 325,000
Površina: 4/5 veličine Engleske