Njujork 2023.

New York, New York’’, inspiracija, fascinantna šarmantnost, velika svetla, betonska dzungla u kojoj se prave snovi, koketan, beskrajno privlačan, od svog nastanka, pa sve do danas. Bilo da su u pitanju naša sećanja iz filmova uz koje smo odrasli, sve ono što nam se manje vise nametalo, NY ne možemo zameriti. Upravo sve ono što smo do posete NY mogli da vidimo i istražimo, oblakodere sa Menhetna, zavodljiv izlog Tyffany and co., žuti taksi, koji nonšalantno prelazi preko kanalizacije iz koje kulja dim, Central park u kom su mnogi umetnici našli svoju inspiraciju, gde I danas možete da se provozate kočijama. Bilo koje godišnje doba da je u pitanju, nikada nije izgubio svoje zaljubljenike I pored njih uvek dolaze novi doseljenici I turisti. Država, grad, ostrvo, velika jabuka, posebna od svih, izdvojeno, samouvereno, dostojanstveno stoji na svom mestu, raširenih ruku pozivajući sve nas da napišemo novu knjigu, kompoziciju, pesmu, vidimo nove boje, osetimo nove mirise, vidimo nova lica u milionskom broju, upoznamo dobre prilike, osetimo nonšalantnost u vazduhu koja nas nosi svakim korakom po mekom betonu, ili ipak, ne manje bitno, upotpunimo foto album sa svetskim znamenitostima, dragocenim trenutcima.


PROGRAM PUTOVANJA

1. dan: Beograd – New York
Sastanak grupe, na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. Let do Njujorka sa presedanjem. Po sletanju u Njujork i obavljanju carinskih formalnosti, transfer metroom do smeštaja. Dobrodošli! Njujork – „Velika jabuka“, „grad koji ne spava“, „glavni grad Sveta“, epicentar umetnosti, trendsetera… Njujork nosi mnogo titula, ali sve one nisu dovoljne da opišu ovaj veličanstveni megalopolis, jer Njujork su ljudi, Njujork je energija. Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti.  Noćenje.

2. dan: Lower Manhettan – Liberty island – Wall Street – Brooklyn
Slobodan dan ili vam možemo ponuditi fakultativnu posetu donjem Menhetnu gde je Njujork rodjen još davne 1620. Nekada najveći jevrejski kvart na svetu, a danas jedan od poznatijih krajeva Njujorka u koji hrle hipsteri i turisti koji znaju šta traže. Fasade od cigle ispresecane čeličnim požarnim stepenicama i para koja izlazi iz šahtova, u Lower Manhattan-u ćete se osećati kao u filmskoj sceni. Ovde su jedni pored drugih kolonijane crkve, rani američki spomenici i najmoderniji neboderi od kojih je najviši svakako One World Trade Centar sa visinom od 541 m na čiji se vidikovac možete popeti za samo 60 sekundi i uživati u prelepom pogledu na luku, okolna ostrva i na krovove njujorških nebodera od kojih su mnogi u Art Deco stilu. U neposrednoj blizini nalazi se i nacionalni memorijalni centar posvećen žrtvama napada na kule bliznakinje 9/11/2001.  Obići ćemo Liberti ostrvo gde se nalazi čuveni Kip slobode, simbol Njujorka i cele Amerike, a zatim i Elis ostrvo koje je bilo polazna tačka, za 12 miliona imigranata krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka, da ostvare svoj američki san. Nastavljamo pešačku turu kroz finansijsku četvrt i Wall Street gde ćemo izmedju ostalog videti zgradu Njujorške berze iz 1903. godine i zgradu Banke Federalnih rezervi gde se nalazi 10 procenata svetskih rezervi zlata.  Ostavljajući iza sebe zgradu skupštine grada Njujorka penjemo se na Bruklinški most, najstariji viseći most na svetu koji doprinosi dramatičnoj panorami Njujorka još od 1883. godine. Nekada isključivo rezidencialni i industrijski, Bruklin  je danas centar inovativnih kulturnih pravaca sa trendi barovima, neobičnim restoranima, muzejima, tržnicama na otvorenom, umetničkim galerijama i omiljeno mesto okupljanja pripadnika hipsterske kulture. Slobodan ostatak dana. Noćenje.

3. dan: New York – West Village
Slobodan dan ili fakultativni obilazak West Village-a koji započinjemo u Washington Square parku koji je u svojoj prošlosti promenio mnoge namene , izmedju ostalog bio je mesto okupljanja hippy pokreta, ali i mesto stanovanja najistaknutijih njujorških porodica dok je danas jedan od edukativnih centara grada u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Njujorški univerzitet. Nastavljamo lutajući uskim uličicama jugozapadnog Menhetna, otkrivajući specifičnu arhitekturu ovog dela grada koja zajedno sa eksperimentalnim teatrima, muzičkim klubovima i jazz barovima doprinosi njegovom boemskom duhu gde i danas žive mnogi poznati umetnici. Nastavljamo do Meatpacking oblasti, gde su se nekad kako i samo ime kaže nalazile mesarske radnje, da bi danas cela oblast postala omiljeno sastajalište pratioca modnih trendova i centar trendi klubova, butik hotela i lounge barova. Šetnju završavamo na High Line-u, nekadašnjem koloseku nadzemne železnice pretvorenom u šetalište, urbani park, zelenu oazu sa koje grad možete videti iz potpuno novog ugla,  obzirom na to da na visini od 9 metara prolazi kroz blokove zgrada i iznad saobraćajnica i to u dužini od preko 2 kilometra. Ovde se mogu naći i umetničke postavke, kiosci sa hranom, udobne klupe za relaksaciju i mesto je okupljanja lokalnih umetnika. Slobodan ostatak dana. Noćenje.

4. dan: Manhattan – Times Square
Slobodan dan za individualne aktivnosti ili vam možemo ponuditi fakultativni obilazak centralnog Menhetna u toku kojeg ćemo videti Times Square, čuvenu raskrsnicu 45. ulice i 7. avenije koja danonoćno obasjava posetioce hiljadama reklama na okolnim zgradama. Ovo je komercijani i turistički centar grada koji je mnogima prva asocijacija na Njujork. Odmah pored na Broadway-u videćemo veliki broj pozorišta sa svetski poznatim mjuziklima, veći broj bioskopa, glamuroznih restorana i barova.  Videćemo i Rockefeller centar, veliki kompleks zgrada u Art Deco stilu koji krasi srednji Menhetn još od 1930. godine, sa vidikovcem na zgradi visokoj 259 metara, čuven po klizalištu i najraskošnije ukrašenoj jelci u toku novogodišnjih praznika. Bryant park – često mesto za predah bankara i japija koji rade u okolnim kompanijama u čijoj blizini se nalazi i Njujorška biblioteka. Zimi se ovde možete klizati, a leti uživati u bioskopu na otvorenom. Saznajte koliko dugo je Chrisler Bulding bio najviša zgrada na svetu, zašto i kako je Centralna železnička stanica postala jedno od najvrednijih zemljišta na svetu i kako Ujedinjene Nacije funckionišu kao država unutar države. Slobodan ostatak dana. Noćenje.

5. dan: Museum day
U dogovoru sa vodičem organizovaćemo i obilazak neke od više stotina muzejskih postavki ogromne kulturne zbirke grada Njujorka kao što su: The Met – sa jednom od najvećih svetskih umetničkih kolekcija. Odvojite ceo dan (ili više) za posetu ovom fenomenalnom muzeju i uživajte u skulpturama, slikama, vojnim uniformama, narodnim nošnjama iz celog sveta. Prirodnjački muzej – ponosi se svojom kolekcijom svih živih organizama od postanka Sveta do danas. Uđite u svet dinosaurusa, pterodaktila, pećinskih ljudi i mnogih drugih. Noćenje

6.dan: New York – Harlem
Slobodni dan za individualne aktivnosti ili fakultativni obilazak Harlema, oblasti koja je centar afričko američke kulture još od 20-ih godina prošlog veka. Prošetaćemo se istorijskim ulicama ovog kraja gde je nekad cvetala Harlemska renesansa, obići mesta na kojima se i danas uživo mogu čuti jazz, blues i swing i videti Apollo teatar gde su svoje početke imale mnoge od velikih zvezda jazz-a. Ovde ćete imati priliku i da probate soul food, hranu za dušu, koju spremaju u lokalnim restoranima.

Nakon obilaska Harlema predlažemo slobodno vreme u Central Parku, najpoznatijoj urbanoj oazi na svetu. Central park se prostire na 3.4 kvadratna kilometra u srcu Menhetna. Kreirali su ga Frederik Olmsted i Kalvert Voks. Njihova ideja je bila da naprave ovaj park kao prostor za razonodu Njujorčanima bez obzira na njihovu boju, klasu i veroispovest. Bujne šume, cvetni vrtovi, vodene površine i šumske staze pružaju obilje uživanja u prirodi za kojom Njujorčani toliko žude. Pogledajte predstavu na letnjoj pozornici, odajte poštu Džonu Lenonu, posetite idilični restoran pored vode (The Loeb Boathouse) ili jednostavno lezite na poljanu zajedno sa hiljadama Njujorčana i onih koji se tako osećaju. Noćenje.

7.dan: New York
Slobodan dan u Njujorku. Popnite se do osmatračnice čuvenog Empire State Building-a, koji je izgradjen 1931. godine u srcu Menhetna i gotovo punih 40 godina bio najviša gradjevina na svetu sa čijeg se vrha pruža spektakularan pogled. Postanite deo istorije šetajući kroz lobi i posmatrajući murale ovog Art Deco remek – dela ili dodjite da posmatrate zalazak sunca dok se Njujork kupa u žutim, crvenim i narandžastim tonovima sumraka. Prošetajte do China Town-a, Kineske četvrti i osetićete se kao na drugom kontinentu. Ulice su krcate tezgama koje prodaju egzotičnu hranu kao što su žive jegulje i kockaste lubenice dok Canal Street obiluje prodavnicama nakita i suvenirnicama. Ovde ćete pronaći neke od najboljih restorana u Njujorku koji nude hranu iz svake provincije u Kini uključujući i Hong Kong, a tu su i indonežanski, malezijski, tajlandski i vijetnamski restorani i prodavnice. Krenite u obilazak dela grada Soho – istorijskog distrikta u Donjem Menhetnu sa savršeno očuvanim industrijskim fasadama, poznat po trendi galerijama i prodavnicama. Ovde se nalazi i gradska vinarija kao i brojni restorani pristupačni svima. Probajte autentičnu pastu u Little Italy.  Dopustite da vas osvoji pogled na zalazak sunca iza Brooklin parka, budite obasjani svetlošću reklama čuvenog Times Square-a, jednostavno, dopustite da vas obuzme euforija i puls ovog grada i dozvolite sebi da se, bar na kratko, osetite kao Njujorčanin jer to, sasvim sigurno, može svako! Noćenje.

8. dan: New York – Beograd
Napuštanje smeštaja, opraštanje od Njujorka uz neizbežnu kafu u Starbucks-u. Transfer do aerodroma. Let do Beograda sa presedanjem.

9. dan: Beograd
Dolazak na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Sabiramo utiske i planiramo novo putovanje.


CENA NA UPIT


SMEŠTAJ:


ARANŽMAN OBUHVATA:
-Avio prevoz (Beograd – Njujork – Beograd) sa uključenim svim taksama

-Sve transfere po programu putovanja
-7 noćenja na Menhetnu u hotelu 3* (1/4, 1/3 ili 1/2 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

ARANŽMAN NE OBUHVATA:
-Vizu za Ameriku

-Individualne troškove
-Fakultativne izlete, obilaske i ulaznice u kulturno istorijske spomenike i muzeje
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje


VIZNI REŽIM:

Turističke vize
Osobe koje putuju u SAD kao turisti ili da bi posetile rođake ili prijatelje, moraju da zakažu termin za intervju, kada će podneti sva dokumenta navedena pod “Osnovna dokumenta i fotografije”.

Pored toga, podnosioci zahteva za turističku vizu moraju da dokažu da:
– imaju mesto boravka van SAD, kao i druge čvrste veze sa zemljom stalnog boravka, koje će osigurati njihov povratak nakon završetka posete u SAD,
– u SAD putuju radi zadovoljstva,
– planiraju da u SAD ostanu određeni, ograničeni vremenski period,
– raspolažu sa dovoljno novca, kojim bi pokrili troškove puta i boravka u SAD.

Studentima univerziteta se preporučuje da donesu dokaze svog studentskog statusa. U to spadaju potvrda sa fakulteta, indeks i spisak položenih ispita.
Molimo vas da na uvid donesete svoje nevažeće pasoše.

Poslovne vize
Osobe koje zbog poslovne svrhe, kao što su poslovni sastanci, konferencije, simpozijumi ili profesionalna edukacija, putuju u SAD, moraju da zakažu intervju.

Preporučujemo da osobe koje putuju poslovno, osim dokumenata navedenih pod “Osnovna dokumenta i fotografije”, dostave i sledeća dokumenta:
– Pozivno pismo od firme ili škole iz SAD u kojem je navedeno ime osobe koja se poziva, svrha putovanja i datum posete;
– Izjavu od institucije/kompanije iz Srbije ili iz Crne Gore koja finansira put; izjava treba da bude napisana na memorandumu i da sadrži poziciju zaposlenog, visinu zarade, dužinu staža, razlog za putovanje i dokaz da će pomenuta institucija-kompanija da pokrije troškove putovanja;
– Originalnu radnu knjižicu podnosioca zahteva;

Molimo vas da na uvid donesete svoje nevažeće pasoše.


Podnosiocima zahteva koji putuju u SAD da bi učestvovali na naučnim konferencijama ili simpozijumima, ili da bi posetili neki od američkih univerziteta ili naučnih institucija, preporučujemo da osim dokumenata navedenih pod “Osnovna dokumenta i fotografije” prilože i sledeće:
– Pozivno pismo na memorandumu američkog instituta ili pismenu potvrdu o učešću na konferenciji,
– Pismo preporuke od naučne institucije iz Srbije ili iz Crne Gore koja finansira put (npr. univerzitet, naučni institut) u kojem se navodi pozicija podnosioca zahteva, visina zarade, dužina staža, razlog putovanja i dokaz da će pomenuta institucija pokriti troškove putovanja.

Molimo vas da na uvid donesete nevažeće pasoše.

Učesnicima u sportskim manifestacijama, preporučujemo da osim dokumenata navedenih pod “Osnovna dokumenta i fotografije” prilože i sledeće:

  • Pozivno pismo od organizatora manifestacije u kojem su navedena imena svih putnika
  • Pismo odgovarajućeg sportskog saveza Srbije i Crne Gore u kojem se navode imena svih putnika i uloga u pomenutoj sportskoj manifestaciji
  • Dokumentacija koja dokazuje da je pojedinac i/ili grupa učestvovao u sličnim sportskim manifestacijama u Srbiji ili u Crnoj Gori i inostranstvu, na primer novinski članci, priznanja i stari pasoši sa vizama.

FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI:
nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena.

Poseta Kipu slobode, Elis ostrvu i pešačka tura kroz Finansijsku četvrt i Bruklin park 

Odlazimo metroom do Battery Parka gde se ukrcavamo na trajekt koji nas vodi prvo do Liberty Island-a. Prošetaćemo do najpoznatijeg simbola Njujorka – Kipa slobode i uživati u fenomenalnom pogledu na Menhetn i Bruklin. Nakon toga odlazimo do Elis ostrva gde ćemo posetiti imigracioni muzej – mesto koje je ranije služilo kao registracioni centar imigranata koji su u Ameriku stizali iz celog sveta u potrazi za boljim životom. Po povratku u Battery park prošetaćemo kroz finansijsku četvrt i proći pored crkve sv. Trojstva, čuvene njujorške berze i Federal Hall-a, a zatim i preko Bruklinskog mosta preći na drugu obalu East river-a.


NAPOMENE:
U slučaju promene cene avio prevoza od strane Avio kompanije, agencija zadržava pravo da promeni cenu aranžmana.

Prijave su najkasnije 2 meseca pre polaska.
Cena je garantovana samo kada se uplati celokupan iznos cene avio karte.
Moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od raspoloživosti mesta na letovima.