Velika Britanija (Engleska, Škotska, Irska) 2020. – od 1450€

PROGRAM PUTOVANJA

DAN 1 – Okupljanje grupe i polazak
Okupljanje grupe u Beogradu i transfer do aerodroma u Budimpešti. Let za London. Dolazak u London i transfer do smeštaja. Slobodno vreme. 

DAN 2 – Obilazak Londona
London, glavni i najveći grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. Antički Londinium su osnovali Rimljani 43. godine nove ere u močvarnom području na estuaru reke Temze na čijm mestu danas leži najuže poslovno jezgro modernog grada, takozvani Siti. Fakultativni izlet – obilazak Londona. Obilazimo kraljevski deo Londona, samo srce britanske monarhije, Bakingemska palata, Westminster, Parlament Hill, isprobavamo najpoznatije krompiriće i pohovanu ribu na obali Temze dok u daljini posmatramo Londonsko oko. Prelazimo jedan od mnogobrojnih mostova preko Temze ka istočnoj obali Londona i obilazimo Tower Bridge, Tower of London, Millenium Bridge i katedralu Svetog Pavla. Usput obilazimo i poznatu pijacu Borough market gde ćemo imati prilike da isprobamo neki od lokalnih specijaliteta. Pri povratku obilazimo i Leadenhall Market. Povratak u smeštaj.

DAN 3 – Nastavak obilaska Londona
Nastavljamo sa fakultativnim izletom – obilaskom Londona, Kensingtonska palata, Hyde Park, V&A Muzej, obilazimo sam centar grada, Trokadero, Trafalgar, Nacionalnu galeriju portreta i Britanski muzej. Povratak u smeštaj. 

DAN 4 – Fakultativni izlet – Grinič
Fakultativni izlet za Grinič. Ceo dan provodimo u Griniču, takozvanom ‘’zelenom selu’’ gde je 1675. godine po nalogu kralja Čarlsa II izgrađena kraljevska opservatorija. Kroz istoriju, Grinička opservatorija i Pariska opservatorija su bile najznačajnije astronomske institucije koje su se dugo borile za prevlast u svetu astronomije.  Konačna prevaga je otišla na stranu engleske kraljevske opservatorije koja je postala centar za računanje vremena i za geografski koordinatni sistem. Danas je opservatorija pretvorena u muzej jer je zbog izgradnje Londona Grinič postao njegov sastavni deo, te je zbog velikog svetlosnog zagađenja nemoguće vršiti posmatranja sa opservatorije. Po povratku idemo metroom do Camden Town-a, dela grada poznatog po svojim živopisnim bojama, buvljacima i odlične ulične klope. Povratak u smeštaj.

DAN 5 – Slobodan dan
Slobodan dan u glavnom gradu Velike Britanije. 

DAN 6 – Fakultativni izlet Oxford i Cambridge
Fakultativni celodnevni izlet za Kembridž i Oksford. Kembridž je staro univerzitetsko mesto u Ujedinjenom kraljevstvu i administrativni centar je okruga Kembridžšira, nalazi se oko 80km severoistočno od Londona i okružen je mnogobrojnim manjim mestima i selima. Najpoznatiji je po univerzitetu Kembridž koji obuhvata laboratoriju Kavendiš, Kraljevsku kapelu i Univerzitetsku biblioteku. Oksford pripada grofoviji Oksfordšir i nalazi se oko 60 kilometara severozapadno od Londona. Oksfordski univerzitet je najstariji univerzitet u zemljama u kojima se govori engleski jezik i za razliku od svog rivala Kembridža, Oksford je i indusrijski grad koga između ostalog zovu i ‘’gradom usnulih tornjeva’’ zbog harmonične arhitekture njegovih univerzitetskih zgrada. Obilazimo ova dva neverovatna grada u čijim su univerzitetima studirali najbistriji umovi cele ljudske istorije. Povratak u London.

DAN 7 – Fakultativni izlet – Stonehenge i Bath
Celodnevni fakultativni izlet za Stounhendž i gradić Bath. Stounhendž – građevinu koja se nalazi otprilike na 13 kilometara severozapadno od Solsberija i koji je i dan danas potpuna naučna misterija. Nije poznato kojoj je svrsi služio niti koji je bio motiv njegove izgradnje, ali se smatra da je imao ulogu u paganskim ritualima tog vremena. Stounhendž nema jedinstvenu strukturu, nego seriju struktura koje su izmenjivane i ponovo građene za vreme perioda od 1500 godina. Mnogi smatraju da je sagrađen od poštovaoca Sunca jer je otvor u krugu okrenut prema letnjem izlasku sunca. Ne zapostavljamo ni gradić Bath poznat po svom rimskom nasleđu i rimskim termalnim kupatilima, kao i misku francuske i italijanske arhitekture . Povratak u smeštaj. 

DAN 8 – Transfer do Edinburga
Napuštanje smeštaja i transfer do King Krosa. Celodnevna vožnja lokalnim vozom do Edinburga. Transfer do smeštaja. 

DAN 9 – Obilazak Edinburga
Edinburg, grad Ujedinjenog Kraljevstva i glavni grad Škotske još od 1437. godine. Dom je Škotskog parlamenta i središte monarhije u Škotskoj, osnovni je obrazovni centar, medicinski i pravni. Fakultativni izlet obilazak Edinburga, Edinburgh Castle, Holyrood Palace, Škotska Nacionalna Galerija, Nacionalni Muzej Škotske, Ratni muzej… Povratak u smeštaj. Slobodno vreme. 

DAN 10 – Fakultativni izlet Loh Nes, Glencoe i škotske visoravni
Celodnevni izlet za popularno Loh Nes jezero, Glencoe i škotske visoravni. Loh Nes je slatkovodno jezero u škotskim visoravnima koje je najpoznatnije po navodnim viđenjima kriptozoološkog vodenog čudovišta Nesi. Drugo je po veličini nakon jezera Lomond i sadrži više vode od svih jezera u Engleskoj i Velsu zajedno. Nastavljamo put ka Glenkou, jednom od glavnih naseobina u živopisnim škotskim visoravnima. Ceo dan uživamo u nepreglednim predelima dok tražimo popularnu Nesi. Povratak u smeštaj.

DAN 11 – Fakultativni izlet – Treking do vidikovca Arthur’s Seat
Fakultativni izlet – treking do brda i vidikovca Arthur’s Seat. Brdo se nalazi 250 metara iznad grada i omogućava odllični panoramski pregled grada i okoline. Postoje mnogi navodi kako je dobilo ime, ali je najpoznatija ona po popularnom Kralju Arturu u čijim je mitovima navodno i mesto popularnog Kamelota. Odlazimo u lokalne pabove, isprobavamo fantastične lokalne specijalitete i vrhunski škotski viski. Povratak u smeštaj.

DAN 12 – Napuštanje smeštaja i slobodno vreme 
Napuštanje smeštaja i slobodno vreme do leta za Dablin. Transfer do smeštaja i slobodno vreme.

DAN 13 – Obilazak Dablina
Dablin, glavni i najveći grad Irske danas je ekonomsko, administrativno i kulturno središte celog ostrva. Prema grčkom astronomu i kartografu Ptolomeju, najranije naseljavanje područja današnjeg Dablina je krenulo oko 140 godine. Ono što je karakteristično za Dablin jeste to da nema nebodera te gotovo nema stambene ili poslovne zgrade čija visina nadmašuje tri sprata. Fakultativni izlet obilazak Dablina. Katedrala Svetog Patrika, Nacionalni Muzej Irskejedno od arhitektonskih zdanja masona, Dablinski zamak, Ha’Penny most, Nacionalni Muzej Leprikona, Muzej viskija. Fakultativno odlazimo u destileriju Old Jamesona, gde ćemo imati prilike da degustiramo ovaj alkoholni napitak. Povratak u smeštaj.

DAN 14 – Fakultativni izlet – Kork i Blarney zamak
Fakultativni izlet za Kork i Blarney zamak. Kork, najveći od svih irskih okruga u kojem živi najveći broj etničkih Iraca, ali i mesto odakle se najveći broj Iraca iseljavao tokom proteklih vekova. Blarney zamak je srednjovekovno utvrđenje koje se nalazi nadomak Korka. U samom zamku postoji takozvani kamen rečitosti, koga ukoliko poljubite ležeći naglavačke možda i dobijete pomenuti dar. Povratak u smeštaj.

DAN 15 – Fakultativni izlet – obilazak Dablina
Fakultativni izlet – obilazimo Univerzitet u Dablinu, poznat i po jednoj od najvećih biblioteka u ovom delu ostrva. Imaćemo prilike da vidimo istorijski značajnu knjigu Kelta The Book of Kells. Odlazimo u fabriku svetski poznatog piva Ginis, gde ćemo imati prilike da ga probamo i naučimo nešto više o proizvodnji ovog napitka. Uživamo u živopisnom narodu i kulturi koja je toliko nalik na srpsku, odlazimo u neki od lokalnih barova i jedemo hagis. Povratak u smeštaj.

DAN 16 – Fakultativni izlet – Lice Mohera
Fakultativni celodnevni izlet za Litice Mohera. Moherske litice se uzdižu od 120 do 214 metara iznad Atlantskog okeana odakle ćemo imati prilike da vidimo Ostrva Aran u Galvaj zalivu ali i brojne planine i zelenilo smaragdnog ostrva. Ceo dan uživamo u prirodi i punimo baterije pred polazak za Srbiju. Povratak u smeštaj.

DAN 17 – Povratak i kraj putovanja
Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma. Let do Budimpešte. Transfer do Beograda. Kraj putovanja.


CENA
1450€
(06.04.2020./22.04.2020.)


CENA ARANŽMANA OBUHVATA:
– smeštaj:
hostel u Londonu, Edinburgu i Dablinu 
– prevoz:
Transfer do Budimpešte

Avio karta sa svim taksama na relaciji Budimpešta – London u ekonomskoj klasi
Transfer od aerodroma do smeštaja
Vozna karta na relaciji London – Edinburg, u ekonomskoj klasi
Transfer od smeštaja do aerodroma
Avio karta sa svim taksama na relaciji Edinburg – Dablin, u ekonomskoj klasi
Transfer od aerodroma do smeštaja
Transfer od smeštaja do aerodroma
Avio karta sa svim taksama na relaciji Dablin – Budimpešta, u ekonomskoj klasi
Transfer do Beograda


CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:
– Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)

– Individualne troškove nastale za vreme trajanja aranžmana
– Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
– Doplata za dodatni prtljag od 20kg – do 70eur za sve letove


FAKULTATIVNI IZLETI

Napomena! Termini i cene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i promenjivi su, a zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

– Oxford i Cambridge
Cena200,00 EUR

Kembridž je staro univerzitetsko mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu i administrativni centar je okruga Kembridžšira, nalazi se oko 80km severoistočno od Londona i okružen je mnogobrojnim manjim mestima i selima. Najpoznatiji je po Univerzitetu Kembridž koji obuhvata laboratoriju Kavendiš, Kraljevsku kapelu i Univerzitetsku biblioteku. Oksford pripada grofoviji Oksfordšir i nalazi se oko 60km severozapadno od Londona. Oksfordski Univerzitet je najstariji univerzitet u zemljama u kojima se govori engleski jezik i za razliku od svog rivala Kembridža, Oksford je i industrijski grad koga između ostalog zovu i ”gradom usnulih tornjeva” zbog harmonične arhitekture njegovih univerzitetskih zgrada. Mesto gde su studirali najveći umovi ovog doba.

– Stonehenge i Bath
Cena180,00 EUR

Stonehenge, arheološki lokalitet koji se nalazi na otprilike 13km od Solsberija i koji je i dan danas potpuna naučna misterija. Nije poznato kojoj je svrsi služio niti koji je bio motiv njegove izgradnje, ali se smatra da je imao ulogu u paganskim ritualima toga vremena. Po nekim verovanjima stariji je čak i od piramida u Egiptu. Stounhendž nema jedinstvenu strukturu, nego seriju struktura koje su iznova gražene u periodu od nekoliko hiljada godina. Mnogi smatraju da su ga izgradili poštovaoci Sunca jer je otvor u krugu okrenut prema letnjem izlasku sunca. Ne zaboravljamo ni gradić Bath koji je poznat po svom rimskom nasleđu i rimskim termalnim kupatilima.

– Loh Nes jezero, Glencoe i škotske visoravni
Cena170,00 EUR

Loh Nes je slatkovodno jezero u škotskim visoravnima koje je najpoznatije po navodnim viđenjima kriptozoološkog vodenog čudovišta Nesi. Drugo je po veličini nakon jezera Lomond i sadrži više vode od svih jezera u Engleskoj i Velsu zajedno. Nastavljamo put ka Glenkou, jednom od glavnih naseobina u živopisni škotskim visoravnima. Ceo dan uživamo u nepreglednim predelimo dok tražimo popularnu Nesi uživajući u vožnji jezerom Loh Nes.

– Kork i Blarney zamak
Cena150,00 EUR

Kork, najveći Irski okrug u kome živi najveći broj etničkih Iraca, ali i mesto najvećih migracija. Blarney zamak je srednjovekovno utvrđenje koje se nalazi nadomak Korka. U samom zamku postoji takozvani kamen rečitosti, koga ukoliko poljubite ležeći naglavačke možete da dobijete pomenuti dar.

– Litice Mohera
Cena160,00 EUR

Moherske litice se izdižu od 120 do 214 metara uznad Atlantskog okeana odakle ćemo imati prilike da vidimo Ostrva Aran u Galvaj zalivu ali i brojne planine i zelenilo smaragdnog ostrva. Ceo dan uživamo u prirodi i idemo na krstarenje duž litica.


Smeštaj: Hostel u Londonu


Hostel u Londonu je smeštajni kapacitet namenjen pre svega mladim ljudima, i svima onima kojima komfor nije na prvom mestu. Gostima je na raspolaganju loker, wi fi internet, recepcija. Usluga je na bazi noćenja.

 

Hostel u Edinburgu

Hostel u Edinburgu je smeštajni kapacitet namenjen pre svega mladim ljudima, i svima onima kojima komfor nije na prvom mestu. Gostima je na raspolaganju loker, wi fi internet, recepcija. Usluga je na bazi noćenja.

 

 

Hostel u Dablinu 

Hostel u Dablinu je smeštajni kapacitet namenjen pre svega mladim ljudima, i svima onima kojima komfor nije na prvom mestu. Gostima je na raspolaganju loker, wi fi internet, recepcija. Usluga je na bazi noćenja.

 

 


PREVOZ: Avion


Putnički avion
 (linijski putnički avion ili komercijalni transportni avion) veliki je avion prvenstveno namenjen komercijalnom prevozu putnika i tereta.